torstai 5. toukokuuta 2022

Kannanotto: Helikopterikentän sijoittaminen Kivikkoon


Lähetimme 3.5.2022 Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa kaupunkiympäristölautakunnalle toistamiseen kannanoton koskien helikopterikentän sijoittamista Kivikkoon. Kannanotto on luettavissa Helsyn sivulla


Laadimme myös oman kannanoton pidempine perusteluineen ja alueella asuvien näkökulmasta:


Kaupunkiympäristölautakunnan periaatepäätös helikopterikentän sijoittamisesta Kivikkoon Kokous 15/3.5.2022; asia 7


Kivikon helikopterikentälle esitetään kahta toisistaan poikkeavaa käyttötarkoitusta: Ensinnäkin kenttä toimisi  tavallisten, kaupallisessa käytössä olevien helikoptereiden tukikohtana. Toisekseen kentän tarvetta perustellaan tulevaisuuden miehittämättömien droonien laajamittaisella käytöllä. Monia esiteltyjä koneita tai käyttötarkoituksia ei Suomessa ole vielä käytössä lainkaan, eikä muuallakaan  maailmassa suuressa mittakaavassa.

Me allekirjoittaneet Kivikon metsän puolesta -verkostosta olemme sitä mieltä, että helikopterikenttä  ei sovi Kivikkoon. Siksi vaadimme, että kentän suunnittelusta Kivikkoon luovutaan. 


Perustelemme näkemystämme seuraavasti: 

1. Melun lisääntyminen on merkittävä haitta asukkaille, luonnolle ja virkistyskäytölle. 2. Droonien laajamittainen käyttö on uutta, eikä niiden vaikutuksista ole vielä riittävästi tutkittua tietoa.  
3. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ei toteudu, kun pienituloisten asuinalueelle rakennetaan helikopterikenttä, joka palvelee lähinnä varakkaampaa asiakaskuntaa. 
4. Sijaintipaikkaselvitys vuodelta 2014 ei puolla helikopterikentän sijoittamista Kivikkoon. 
5. Lähiluonnon viihtyisyys heikkenee. 
6. Lähialueiden asukkaiden ja luontojärjestöjen mielipiteet ovat jääneet vaille huomiota. 


Yksityiskohtaisemmat perustelut: 

1. Melu 

Ramboll-konsulttitoimiston vuonna 2014 tekemässä sijaintipaikkaselvityksessä todetaan: ”Kivikon kentän käyttäminen ei ylittäisi melulle asetettuja raja-arvoja, mutta edellyttää vielä lentoreittien lisäsuunnittelua (sijainti, lentokorkeus) melun hallitsemiseksi nykyisillä ja suunnitelluilla asuinalueilla.” Kyse on siis melulle asetetuista raja-arvoista. Raja-arvot alittavakin melu voi olla erittäin häiritsevää. 

Melun häiritsevän vaikutuksen ymmärtää myös helikopteriyrittäjä Joonas Nurmi, joka Helsingin Uutisten haastattelussa 30.4.2022 toteaa: ”On selvää, että jos yhdelle ainoalle pienkentälle laskeudutaan kopterilla kymmenen kertaa päivässä, siitä voi tulla häiriötä.” Nurmi myös pohtii, onko Kivikkoon suunniteltu, kiinteä, yhteen  paikkaan sijoittuva kopterikenttä enää nykypäivää. 

Ilmastokriisin ja luontokadon takia kaupunkisuunnittelussa luonnon monimuotoisuuden turvaaminen pitäisi olla ensisijaista. Lisäksi nykyisin yhä enemmän ymmärretään, että myös muunlajisilla eläimillä on itseisarvo ja oikeus asuinsijoihinsa, ja tätä näkökulmaa olisi hyvä vahvistaa myös kaupunkisuunnittelussa. 

Esimerkiksi Viikissä ja Vanhankaupunginlahdella on tehty havaintoja, miten matalalla ylilentävät  helikopterit ajavat lintuja lentoon, jopa pesiltä. Kivikon helikopterikenttähankkeen suunnitelmassa on myös sähköisten lentokuljetuksien kuten droonien käytön kehittäminen ja kokeilu. Niiden häiriö lintujen pesintään ja ruokailuun tulee selvittää ennen päätöksiä. Ulkomailla on havaintoja, että droonit pelottavat linnut pesistään.

Lautakunnan esityslistan liitteen 3 karttaan on merkitty ”likimääräinen tarkastelualue”, jolla helikopteriliikenteen aiheuttamia vaikutuksia selvitetään. Millä perusteilla tarkastelualue on näin pieni? 

Jokainen joka seisoo frisbeegolf-kentällä Leikkipuisto Kipinäpuiston päädyssä ja katsoo hiihtohallille päin, ymmärtää, että jos hiihtohallin takaa nousee helikopteri, se todellakin kuuluu. Silti kyseinen paikka ei ole lähelläkään kartalle merkittyä ympyrää. 

Entä onko huomioitu, miten melu vaikuttaa kehitteillä olevan Kivikon ulkoilu- ja liikuntapuiston vetovoimaisuuteen? Liikuntapuistossa on suosittu frisbeegolfrata ja agilitykenttä, ja sinne suunnitellaan lisätoimintoja, kuten matkaluistelurataa ja parkour-, kiipeily- ja skoottauspaikkoja. On lyhytnäköistä ja epäekologista rakentaa liikuntapuistoja, joiden käyttöaste ja houkuttelevuus jää melun takia todennäköisesti suunniteltua pienemmäksi.


2. Droonit 

Esityksessä kuvattu droonien laajamittainen käyttö on uutta. Jo nyt Kivikon metsän läpi ollaan suunnittelemassa Fingrid Oy:n 400 kw maakaapelia, joka on ensimmäinen vastaavan kokoluokan maakaapeli Suomessa. Kivikon virkistysaluetta ei saa käyttää koealueena suunnitelmille, joiden todellisia vaikutuksia on nykytiedolla mahdoton arvioida. 


3. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus 

On sosiaalinen oikeudenmukaisuuden vastaista rakentaa pienituloisten asuinalueelle  helikopterikenttä, joka ainakin alkuvaiheessa palvelee lähinnä vain varakkaampaa asiakaskuntaa.

Helsinki on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja osallisuutta ja vähentämään asuinalueiden eriytymistä. Melu lisää segregaatiota, koska ne, joille on taloudellisesti mahdollista valita asuinpaikkansa, eivät muuta alueelle, joka tiedetään meluisaksi. 

Esittelijän tekstissä kuvaillaan, kuinka Kivikon teollisuusalueelle sijoitettu helikopterikenttä voisi houkutella alueelle erityisosaamista ja lisätä alueen vetovoimaisuutta ja kohottaa alueen profiilia. Vaikutuksesta läheisten asuntoalueiden vetovoimaisuuteen ei sanota mitään saati Kivikon houkuttelevuuteen asuinpaikkana. 


4. Sijaintipaikka 

Sijaintipaikkaselvityksessä todetaan muun muassa näin: ”Nyt tarkastelluista vaihtoehdoista ei yksikään sovellu hyvin kaupallisen helikopterikentän sijoituspaikaksi. Vaihtoehdoista paras olisi Kivikon sijoituspaikka, mutta myös sen osalta on useita tekijöitä, jotka eivät puolla helikopterikentän sijoittamista sinne.” – – ”Maankäytön osalta Kivikon sijoittumispaikka on kuitenkin epäsuotuisa, koska se sijaitsee lähellä olemassa olevaa virkistysaluetta ja liikuntapuistoa sekä varsin lähellä olemassa olevia asuntoalueita Kivikossa sekä suunniteltuja asuntoalueita Malmin lentokentän alueella.” 

Todetaan myös, että ”Kivikkoon sijoittuva helikopterikenttä olisi merkittävä häiriötekijä  Lahdenväylän liikenteelle.” Haitta liikenneturvallisuudelle syntyy, kun helikopterien nousut ja laskut voivat häiritä kuljettajia.

Esityslistaan liitetty Redstoneaeron kuvaus ”Tulevaisuuden ilmaliikenne Helsingin  metropolialueella” esittelee myös tavarankuljetusdroonin, joka vaatii kiitotien. Käsityksemme mukaan Kivikkoon suunniteltu kenttä ei tulisi täyttämään tällaisia tarpeita, jolloin jonnekin pitäisi vielä myöhemmin rakentaa uusi kenttä. 

Sijaintipaikkaselvityksessä pidettiin Helsinki-Vantaan lentoasemaa parhaana vaihtoehtona. 


5. Lähiluonto 

Kaupunkistrategiaan kuuluu myös Kivikon asukkaiden lähiluonnon turvaaminen. Kivikon metsä on tärkeä ulkoilu- ja virkistysalue myös muille kuin lähialueen asukkaille. Mellunkylän alueella asuu yli 38 000 ihmistä, mikä on saman verran kuin keskikokoisessa  suomalaiskaupungissa. Ulkoilu- ja virkistysalueen idea kuitenkin katoaa, jos melun takia alueella ei voi täysipainoisesti nauttia ulkoilusta ja tuntea virkistyvänsä. 

Lähimetsien merkitys korostuu alueella, jossa on paljon pienituloisia lapsiperheitä, joiden pääasiallinen arkiliikuntamuoto on ulkoilu, ja jossa asukkailla ei välttämättä ole autoa tai kesämökkiä, tai joille ei ole taloudellisesti mahdollista matkustaa. Elinympäristö vaikuttaa enemmän liikkumiseen kuin rakennetut liikuntapaikat. Lähimetsät kannustavat spontaaniin liikkumiseen niitäkin, jotka liikkuvat ja harrastavat liikuntaa vähiten. 


6. Asukkaiden ja luontojärjestöjen mielipiteet 

Kenttää vastustavat lukuisat alueen asukkaat sekä luontojärjestöt ja sen mielekkyyden kyseenalaistavat jopa helikopteriyrittäjät. 

Jos valmistelua kaikesta huolimatta päätetään jatkaa, tulisi vähintäänkin järjestää avoin tiedotustilaisuus, joka myös striimataan nettiin. Alueen koetaan kuuluvan Itä-Helsinkiin mutta silti kenttää ei ole käsitelty uutta Itä-Helsinkiä -tilaisuudessa. Kaupungin tulisi aidosti selvittää  lähialueiden asukkaiden mielipiteet. 


Kivikon metsän puolesta -verkosto 

Mira Grönroos 

Katariina Kaarlela 

Riitta Malve-Tamminen 

Mirja Reijonen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti uudesta luonnonsuojeluohjelmasta

Helsingin kaupunki julkaisi lokakuussa luonnoksen uudesta luonnonsuojeluohjelmasta vuosille 2025-2040. Luonnoksesta sai antaa kommentteja ...